Rammer 2155 yläilmoissa

 

Rusnausta pitkäpuomisella ja Rammer 2155:lla

Normaalisti Rammer 2155 -iskuvasara asennetaan 16–26 tonnin painoiseen peruskoneeseen. Maailman suurimpiin kuuluvan lannoitevalmistajan Yara Suomen Siilinjärven fosfaattikaivoksella kyseinen, 1300 kiloa painava vasaramalli on ollut viime vuoden elokuusta asti kuitenkin kiinni E. Hartikainen Oy:n 48–52 tonnin työpainoisessa Cat 345 CL -kaivukoneessa. Tämän avokaivoksen seinämärusnausta tekevän kaivukoneen puomi on kuitenkin paljon peruspuomia pidempi eli sillä päästään noin 26 metrin korkeuteen. Pitkä puomi selittää peruskoneeseen nähden aika pienen vasarakoon.

Hartikainen Oy on urakoinut Siilinjärven fosfaattikaivoksella jo vuodesta 1979 lähtien ja työllistää alueella tällä hetkellä noin 200 ihmistä. Yritys hoitaa nykyään pitkällä sopimuksella kaivoksen kahdella avolouhoksella apatiittimalmin ja sivukiven porauksen, lastauksen ja kuljetuksen. Kun viime vuonna kiveä louhittiin ennätysmäärä eli 32 miljoonaa tonnia, niin se tietää Hartikaisen lähes 30:lle maansiirtoautolle (96–140 t) ympärivuorokautista kivirallia seitsemänä päivänä viikossa.

Vuosina 2013–2015 tehdäänkin louhinnan ennätyksiä, sillä pintaraakun osuus nousee suureksi. Kaivosta on levennettävä syvemmälle pääsemiseksi. Malmipitoisuus alkaa kasvaa reilussa sadassa metrissä ja raakun osuus putoaa.”Tänä vuonna louhimme yli 10 miljoonaa kuutiometriä, josta raakkua on kuusi miljoonaa. Rikasteen tuotantomäärä on noin 940 000 tonnia eli miljoonan haamuraja lähestyy, aloittaa kaivospäällikkö Sakari Mononen.

Raskasta kalustoa on paljon ja kaikki iskuvarasta suurimpaan lastauskoneeseen pidetään kunnossa säännöllisillä huolloilla. Hartikaisen omassa korjaamossa työskentelevät, vajaa 30 asentajaa, tekevät vaativiakin remontteja ja kunnostavat muun muassa kaikki kauhat. On kuitenkin yksi laitetyyppi, jota ei itse huolleta. ”Meillä on käytössä useita Rammer-vasaroita neljässä eri kokoluokassa. Niillä työskennellään pääasiassa kahdessa vuorossa. Rammer-iskuvasarat ovat osoittautuneet toimintavarmoiksi, lujiksi ja ennen kaikkea luotettaviksi työkaluiksi. Muita vasaramerkkejä ei ole koskaan kaivoksella ollut. Kaikki huollot teetämme Lahdessa Marakonilla. Tietyn tuntimäärän jälkeen iskuvasarat lähetetään kunnostukseen ja huoltoon. Jos vasara lähtee täältä maanantaina, niin perjantaina se on jo takaisin töissä. Tällä säännöllisellä kunnostuksella iskuvasaraa ei tavallaan tarvitse ikinä vaihtaa, vaan se syntyy aina ikään kuin uudestaan uusin osin”, aloittaa E. Hartikaisen tuotantoinsinööri Esa Ruotsalainen talvisella Siilinjärven kaivoksella.

Tarkkuutta vaaditaan

Yksi huuruisessa talvikelissä louhoksen pohjalla työskentelevistä kuljettajista on Hannu Hakkarainen, joka on vasaroinut jo vuosia eri koneilla. Nyt käskettävänä on juuri pitkäpuominen Cat Rammer 2155 -iskuvasaralla varustettuna. Rintauskorkeus on 14 metriä, mikä tarkoittaa sitä, että rusnausta varten puomin pitää olla ainakin 1,5 kertainen rintaukseen nähden.”Kaikki varat ovat usein käytössä ja aika varovainen tässä pitää olla. Kun vasara keikkuu tuolla 25 metrissä, niin peruskone on jo lähes kiinni seinämässä. Tarkkana saa olla peruuttamaan heti ja nopeasti, jos ylhäältä alkaa rapisemaan kiviä alas”, valistaa Hakkarainen. ”Ja kyllähän sitä vasaran paikkaa pitää hieman enemmän hakea kuin normaalipuomisella alaspäin hakattaessa. Vaikka puslat ja tapit puomissa olisivat kuinka tiiviit, niin heijaamista esiintyy. Peruskoneen tarkka hydrauliikka auttaa kohdistamisessa ja tähän kyllä tottuu”, lopettaa Hakkarainen. (Olli Päiviö)

Rusnausta Rammer 2155:lla
Rusnausta Rammer 2155:lla
E. Hartikaisen miehet Hannu Hakkarainen ja Esa Ruotsalainen
E. Hartikaisen miehet Hannu Hakkarainen ja Esa Ruotsalainen