Umacon Oy purki Lahdessa kuusi kerroksisen kerrostalon maan tasalle

Umacon Oy on kouvolalainen 1988 perustettu perheyritys, joka on erikoistunut teollisuuden kone- ja rakennuspurkutöihin. Viime aikoina betonin purku on lisääntynyt voimakkaasti. Konekantana yrityksellä on kattava purku- ja siirtokalusto, ja koneissa lisälaitteita joka lähtöön. ”Lajittelemme puretun materiaalin heti työmaalla jatkojalostusta tai loppusijoitusta silmälläpitäen. Vakituista henkilökuntaa yrityksessämme on 35 henkilöä. Purkuprojekteista riippuen käytämme lisätyövoimana yhteistyökumppaneitamme” Tuomas Salonen kertoo.

Niemenkadulla Lahdessa purettiin korjauskelvoton 70-luvulla rakennettu kerrostalo uuden rakennettavan palvelutalon alta syksyn 2015 aikana. Purkutyössä apuna Umacon Oy käytti Marakonin toimittamaa VTN FB350 murskakauhaa. FB350 soveltuu sekä betonin että kiven murskaukseen. Murskeen raekoko säädetään leukojen etäisyyttä muuttamalla, FB350 mallissa raekoko on säädettävissä välille 18 – 130 mm.

Tuomas Salosen mukaan murskakauha oli ehdoton valinta, koska sen avulla materiaalin saa valmiiksi jo työmaalla, eikä erillisiä ympäristölupia mobiilimurskien tapaan tarvita. Kerrostalosta puretut betonit käytetään hyödyksi täyteaineena maanrakennuksessa, rakennusjäte kuljetaan Kouvolaan omaan kierrätyskeskukseen ja teräkset myydään, vain n. 2 % päätyy kaatopaikalle. Betonin, tiilen ja muun purkutyössä syntyvän jätteen hyödyntäminen säästää rahtikustannuksissa ja jätemaksuissa. Työmaa sijaitsee vilkkaan asuinalueen varrella, joten katselijoita ja kuvaajia työmaalla on riittänyt.

Umacon

peruskone