Anturat murskaksi

Deleten tuore hankinta on L-sarjan Rammer 5011 iskuvasara. Sen ensimmäinen komennus alkuvuodesta oli Keravalla. SRV rakentaa keskustaan kerrostaloja ja niitä varten purettavana oli vanha kauppakeskus . Parisenkymmentä tuntia iskeneellä vasaralla rikottiin masiivisia, maksimissaan 20 tonnia painavia anturoita rikki pohjarakenteista. Delete oli aloittanut sisäpurut jo viime syksynä ja koneellinen purku alueella alkoi viime vuoden joulukuussa. Kaivukoneen puikoissa hääri vuodesta 1993 purkutöistä leivän päälle metwurstirahoja hankkinut Kari Väänänen (63 v.). Deletellä mies on ollut sen perustamisesta saakka.

”Koko työurani aikana olen käyttänyt vain ja ainoastaan Rammer-merkkisiä vasaroita. Tarkkaa lukumärää en tiedä, mutta joka tapauksessa kymmeniä eri Rammereita on nähty ja koettu. Erittäin kestävä laite, johon on aina voinut luottaa. Tämä uusi 5011 on pykälää suurempi kuin edellinen malli. Voimaa tuntuu olevan reilusti, tämä iskee tehokkaasti”, tiivistää Väänänen.

Työrupeamat iskuvasaralla ovat Keravan purkutyömaalla lyhyitä, sillä peruskoneeseen vaihdetaan tarpeen mukaan pulveroija tai muita purkulaitteita. Anturat rikotaan pulverojalle sopiviksi suupaloiksi. Työlaitteen vaihtoa helpottaa Likufix-pikakiinnike, jolloin hydrauliikkakin kytkeytyy automaattisesti ja nopeasti.

Rammer 5011 on järeän L-malliston toiseksi suurin vasara,  jonka työpaino on 4750 kiloa. Peruskonesuositus on 43-80 tonnia.

kuvat ja teksti: Olli Päiviö

Rammer 5011

Kari_web