Esittelyssä Xelectrix-tuotelinjan uusi tuotepäällikkö Konsta Leino

Esittelyssä Xelectrix-tuotelinjan uusi tuotepäällikkö Konsta Leino

23.3.2021

Konsta Leino aloitti Marakonilla Xelectrix-tuotelinjan tuotepäällikkönä 22.3.2021. Jututimme Konstaa hänen aikaisemmasta työkokemuksestaan ja kyselimme hänen näkemyksiään energiaa varastoivien akkujärjestelmien tulevaisuudesta.

Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Konsta Leino, sähkötekniikan asiantuntija ja Marakonin Xelectrix-tuotelinjan uusi tuotepäällikkö. Asun pääkaupunkiseudulla, missä olen tehnyt myös ison osan työurastani. Sähköön liittyvät asiat ovat kiinnostaneet minua aina ja koen, että olen kutsumusalallani.

Millainen urapolkusi on ollut ennen Marakonille tuloa?
Edellisessä työssäni toimin projekti-insinöörinä teollisuuden, energian, rakentamisen ja infrapuolen asiakkaille konsulttipalveluja tarjoavassa yrityksessä. Työtehtäväni liittyivät muun muassa sähköverkkojen suojaukseen ja tuulipuistojen liitettävyystarkasteluun. Tätä ennen työskentelin suomalaisen metsäyhtiön palveluksessa.

Millainen koulutus sinulla on?
Lähdin peruskoulusta ammattikouluun lukemaan sähkötekniikkaa ja suoritin sähköasentajan perustutkinnon. Sähkötekniikan ala alkoi kuitenkin vetää niin paljon puoleensa, että jatkoin opintojani Mikkelin ammattikorkeakoulussa, mistä valmistuttuani hain vielä Aalto-yliopistoon lukemaan töiden ohessa sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Seiltä valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2020.

Mitä uuteen toimenkuvaasi kuuluu?
Tehtävänäni on ottaa haltuun Marakonin uusi akkujärjestelmiin liittyvä liiketoiminta ja toimia päämiehemme Xelectrixin tuotteiden asiantuntijana Suomessa. Akkuteknologian mahdollisuuksista puhutaan nyt paljon ja haluankin nyt nähdä käytännössä, mihin kaikkialle energiaa varastoivia akkujärjestelmiä voidaan tarjota ja mihin eri sovelluksiin niitä voidaan käyttää. Potentiaalia on hurjasti joka puolella.

Miten alun perin kiinnostuit akkuteknologiasta? Miten näet alan tulevaisuuden?
Olen työskennellyt energia-alalla ja sitä kautta päässyt tekemisiin sähköntuotannon sekä tuuli- ja aurinkovoiman lisäämiseen liittyvien kysymysten kanssa. Näillä on varsin luonnollinen yhteys siihen, miten aurinkoenergiaa voidaan varastoida akkujärjestelmiin ja hyödyntää esimerkiksi omakotitaloissa ja kiinteistöissä silloinkin, kun aurinko ei paista. Marakonin osalta erityisen kiinnostavaa on tietysti myös työmaiden sähköistyminen ja sinne tarjottavat ratkaisut. Alan tulevaisuus näyttää todella lupaavalta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan Marakonista työnantajana?
Marakonissa kiinnostukseni herätti se, että pääsen etujoukoissa kehittämään täysin uutta liiketoimintaa ja tuomaan uudenlaisia energiaratkaisuja Suomen markkinoille. Olen myös yrittäjähenkinen kaveri ja minua innostaa ajatus siitä, että työskentelen nyt ensimmäistä kertaa urani aikana suomalaisessa PK-yrityksessä ja voin vaikuttaa suoraviivaisemmin sen menestykseen.

Mitä vastuullisuus sinulle merkitsee?
Vastuullisuus on minulle tärkeä kriteeri työn tekemisen taustalla. Minulle on iso asia, että saan olla mukana kehittämässä liiketoimintaa, jonka avulla voimme yrityksenä osallistua ilmastokriisin torjuntaan ja rakentaa tällä tavoin parempaa tulevaisuutta.

Miten pidät huolta työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta?
Asun Espoossa ja muutimme juuri Leppävaarasta Kauklahteen ihan Espoon keskuspuiston viereen. Kodin läheltä löytyy siis lääniä lähteä ulkoilemaan ja vaeltamaan luonnossa. Harrastan myös erilaisten sähkölaitteiden korjausta. Aina joku pieni projekti meneillään työpöydällä.