Tuotantoon integroitu hydrauliöljyjärjestelmä lisää tehokkuutta ja työturvallisuutta

Tuotantoon integroitu hydrauliöljyjärjestelmä lisää tehokkuutta ja työturvallisuutta

2.10.2020

Marakon Groupiin kuuluvassa Rambooms Oy:n tuotantotiloissa Lahdessa kootaan hydrauliöljyllä toimivia rikotuspuomeja. Näitä käytetään kaivos- ja kivenjalostusteollisuuden murskausprosessien apulaitteina. Vuosien varrella Yrittäjänkadulla työskentelevä Ramboomsin tiimi on toimittanut ja asentanut yli 3500 rikotuspuomia asiakkailleen kaikissa maanosissa.

Ennen kuin rikotuspuomit lähetetään asiakkaalle, ne testataan perusteellisella koeajolla.

”Koeajossa varmistetaan, että kaikki meidän käsistämme lähtevät rikotuspuomit toimivat, niin kuin on suunniteltu. Testattavien puomin koneikkojen säiliöt täytetään hydrauliöljyllä ja sen jälkeen puomien kaikki liikeradat testataan” kertoo Ramboomsin tuotantopäällikkö Henri Kontkanen.

Vuosi sitten tuotantolinjalla otettiin käyttöön uudenlainen öljyn täyttö- ja tyhjennysjärjestelmä, ”korvasimme aikaisemmin hallin sisällä pyörineet öljytynnyrit merikontilla, jonka sisään mahtuu kaksi 3000 litran öljysäiliötä. Kontti sijaitsee tuotantotilan ulkopuolella. Sieltä öljy imetään putkia pitkin kokoonpanolinjalle ja siitä edelleen öljypistoolien avulla koneikon öljysäiliöön. ”Vähän niin kuin tankkaisi auton, mutta sillä erotuksella, että koeajon päätteeksi öljy imetään suodattimen läpi putkia pitkin takaisin säiliöön”, jatkaa Kontkanen.

Uuden järjestelmän avulla on saavutettu merkittäviä tuloksia työn tuottavuudessa.

”Aikaisemmin käsittelimme hallin sisällä 200 litran öljytynnyreitä, joiden käyttöön liittyi paljon manuaalista työtä, kun öljyä kaadettiin tankkiin ja pumpattiin jälleen takaisin tynnyriin. Nyt nämä työvaiheet ovat jääneet pois, mikä tekee asentajien työskentelystä huomattavasti nopeampaa. Myös euroja säästyy, sillä tankkiautolla tuotava öljy on huomattavasti edullisempaa kuin tynnyreissä ostettava öljy”, kertoo Kontkanen.

Toinen merkittävä asia on työturvallisuuden parantuminen. Nyt tynnyreitä ei enää liikutella hallin sisällä eikä niitä tarvitse nostella paikasta toiseen. Myös trukit ja öljytynnyrit samassa tilassa ovat turvallisuusriski, mikä on nyt poistunut. Kaiken kaikkiaan öljyvahingon riski on huomattavasti pienempi kuin ennen.

”Työturvallisuus on meille erittäin merkittävä asia, jonka kehittämiseksi pyydämme jatkuvasti ideoita työntekijöiltämme. Ehdotus öljytankista tuli asentajilta, ja olemme todella tyytyväisiä, että saimme sen käyttöön”, päättää Kontkanen.