Uusi toimitusjohtajamme haastattelussa

Uusi toimitusjohtajamme haastattelussa

17.9.2020

Kaj Koskela aloitti Marakon-konsernin toimitusjohtajana 1.9. 2020. Jututimme Kaitsua ja kysyimme hänen ajatuksiaan johtajuudesta, visiosta, vastuullisuudesta sekä kaivos- ja maarakennusalan alan kehitysnäkymistä.

Aloitit uudessa toimessasi muutama viikko sitten. Millaisilla fiiliksillä olet?
Olen erittäin hyvillä fiiliksillä. Osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä on ilo johtaa. Yritys tarjoaa hyvät puitteet ja resurssit, mutta toiminnan sielu ja syke tulee ihmisistä.

Mikä sai sinut innostumaan toimitusjohtajan roolista Marakonilla?
Tunnen yrityksen ja toimialan jo vuosien takaa. Siirtyminen Sandvikilta uuteen tehtävään ei ollut siis ”hyppy tuntemattomaan”. Pitkän kokemukseni ansiosta minulla on varmasti paljon annettavaa, mutta haluan myös oppia jatkuvasti uutta.

Miten päädyit työskentelemään maarakennuskoneiden parissa?
Tätä minulta on kysytty usein. Olin opiskeluaikana 80-luvun puolivälissä muutaman kesän töissä Bidjovaggen kultakaivoksella Pohjois-Norjassa. Tehtäviini kuului koneiden huoltoa ja korjausta sekä konekuskien ajoittaista tuurausta. Työ oli erittäin mielenkiintoista ja kipinä alaan syttyi oman käytännön kokemuksen kautta. Tämän jälkeen olen toiminut suunnittelijana maarakennuskoneiden lisälaitteita valmistavassa yrityksessä, josta siirryin 90-luvun puolessa välissä laitteiden ja koneiden myynnin pariin. Vuodesta 2003 lähtien olen ollut myynninjohtotehtävissä ja liiketoiminnan johtaminen tuli tutuksi Sandvikin palveluksessa vuosina 2012–2020.

Millainen visio sinulla on Marakonin suhteen? Mihin suuntaan lähdet konsernia luotsaamaan?
Visiona on olla alansa paras ja halutuin kumppani sekä kotimaisille että globaalin rikotuspuomibusineksen asiakkaille. Marakon-konsernin asiakaskunta koostuu alan ammattilaisista, jotka arvostavat sitä, että pystymme luomaan lisäarvoa heidän toimintaansa. Haluamme olla luotettavin ja vastuullisin kumppani sekä laitemyynnissä että huoltopalveluissa.

Miten luonnehtisit itseäsi johtajana?
Olen toiminut työurani aikana monenlaisissa tehtävissä ja kehittänyt itseäni valmennuksissa, jotka ovat muokanneet minua myös ihmisenä. Johtajana haluan kuunnella ihmisiä ja osallistaa koko tiimiä. Tavoitteiden tulee olla selkeät ja arvostan myös suoraa palautetta puolin ja toisin. Haluan olla avoin ja helposti lähestyttävä kaikenlaisissa asioissa.

Nykyään puhutaan paljon vastuullisuudesta. Mitä se sinulle tarkoittaa ja miten näet vastuullisuuden Marakonin liiketoiminnassa?
Ajattelen niin, että toimintamme ”jalanjäljen” tulee kestää myös tulevien sukupolvien tarkastelua. Marakon-konsernin liiketoiminnassa vastuullisuus kulminoituu turvallisuuteen ja laatuun. Edustamamme ja valmistamamme tuotteet lisäävät asiakkaidemme työn tekemisen turvallisuutta ja tuottavuutta. Yhtä lailla turvallisuus on ykkösasia myös omassa toiminnassamme. Tulevan syksyn tavoitteena on saavuttaa tuhat työpäivää ilman työtapaturmia, mikä on toteutuessaan merkittävä saavutus.

Millaiset ovat iskuvasaroiden ja globaalin puomibusineksen markkinanäkymät?
Niin kauan kun yhteiskunnassa rakennetaan ja puretaan, tarvitaan myös iskuvasaroita. Ne ovat tärkeä osa murskaus- ja purkuprosessia, eikä niitä korvaavaa teknologiaa ole vielä tiedossa. Globaali rikotuspuomibusiness puolestaan kehittyy kaivosteollisuuden imussa. Arvometallien lisäksi näkymät akkuteknologian mineraaleissa ovat hyvät. Yhteiskunta sähköistyy, mikä tarkoittaa sitä, että autot sekä mobiililaiteet tarvitsevat yhä kestävämpiä akkuja.

Millaisia odotuksia sinulla on syksylle ja vuodelle 2021?
Tämän syksyn alku menee perehtyessä ja tutustuessa Marakon-konsernin henkilöstöön. Haluan saada toiminnasta selkeän kokonaiskuvan. Seuraavaksi katsomme, mitä tarvitsemme, jotta saavutamme liiketoiminnalle asetetut tavoitteet suunnitellussa aikataulussa.

Työ täyttää vain osan ajastamme. Mitkä muut asiat ovat sinulle tärkeitä ja tuovat sisältöä elämääsi?
Pyrin huolehtimaan kunnostani. ”On parempi hoitaa terveyttä kuin sairautta” on hyvä elämän ohje. Olemme vaimoni Jennin kanssa aktiivisia sisä- ja ulkoliikunnan harrastajia. Kesällä Etelä-Suomen golfkentät tulevat tutuiksi. Rentoutumista ja energiaa saamme myös metsälenkeistä Elmeri-koiran kanssa. Elämässä tulee olla hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.